3-2-2017 —
Hoezo, woningmarkt Loppersum op slot ?
Op 27 januari 2017 stond er in het Dagblad van het Noorden een interview met burgemeester Rodenboog van Loppersum. Het belangrijkste onderwerp in dit artikel was het feit dat de burgemeester van mening is dat er een garantie door de NAM moet worden gegeven over de waarde van de woning. Het was echter een andere opmerking die ons triggerde en waar wij graag iets over willen zeggen.
“De huizenmarkt in het aardbevingsgebied zit goeddeels op slot. De opleving van de woningmarkt dreigt aan het gaswinningsgebied voorbij te gaan. Niemand van buiten de regio vestigt zich in Noord-Groningen (aldus de burgemeester)”
Echter, laten de feiten een heel ander beeld zien. In de onderstaande grafiek is af te lezen dat er in 2016 maarliefst 99 woningen zijn verkocht. Dit is een enorme stijging t.o.v. de voorgaande jaren.
Figuur 1: Aantal verkochte woningen gemeente Loppersum
Daarnaast laat figuur 2 het verloop van de woonquote voor de Gemeente Loppersum zien. De woonquote brengt de verhouding tussen het aantal te koop staande huizen en het aantal verkochte huizen in beeld. Een lagere woonquote vertegenwoordigt daarom een gezondere woningmarkt. Het is daarom een nuttig instrument om een goed beeld van de woningmarkt te krijgen.
Figuur 2: Woonquote Gemeente Loppersum
Bovenstaand laat de woonquote duidelijk het effect van de crisis op de woningmarkt zien. Daarnaast zien wij ook zeker de effecten van de aardbevingen terug in de woonquote, echter is er vanaf het voorjaar 2014 een voorzichtig herstel met spectaculaire ontwikkelingen in 2016.
Daarnaast zou volgens de burgemeester niemand van buiten de regio zich vestigen in Noord-Groningen. Ook in dit gedeelte van de uitspraak herkennen wij ons niet. Van de laatste 15 woningen die door Bos&Koolhof Makelaardij zijn verkocht, zijn er 6 verkocht aan mensen uit de regio Randstad.
Wij vinden het belangrijk dat in alles wat wordt gezegd rondom de aardbevingsproblematiek de correcte feiten worden genoemd. Natuurlijk merken wij ook dagelijks wat de aardbevingsproblematiek doet met de mensen die in de getroffen gebieden wonen. Angst, onzekerheid en boosheid komen wij iedere dag tegen. Wij zien het als een van onze kerntaken om deze mensen zo goed mogelijk te helpen.