Kamp & Koolhof gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.
In 1903 werd in opdracht van de herenboer Hendrik Reinders 'Villa Biwema' gebouwd, naar een ontwerp van de Groninger architect Gerrit Nijhuis. De exclusieve VILLA is ontworpen in de 'Art Nouveau' stijl, waarvan met name het exterieur zeer indrukwekkend is. Niet alleen de hoge mate van detaillering, maar zeker ook de exclusiviteit ervan. Het betreft dan ook niet voor niets een Rijksmonument en zelfs in tweevoud: Zowel de woning alsmede het vrijstaand voormalig koetshuis. Daarbij is het geheel zorgvuldig onderhouden en zonder twijfel direct bewoonbaar. De status van een Rijksmonument geeft overigens aantrekkelijke subsidiemogelijkheden voor het onderhoud ervan.
In het Monumentenregister wordt het Rijksmonument vrij gedetailleerd beschreven, doch hierbij enkele details:
-de hoofdentree met bijbehorende tochtdeur, met boven- en zijlichten in geslepen glas.
-de rest van de hal met marmeren vloer en rijk gedecoreerde houten trap.
-de diverse marmeren schouwen, paneeldeuren en plafonds met 'Art Nouveau' sjabloonschilderingen.
Samenvattend merkt het Monumentenregister over het exterieur op, dat het een 'voorbeeld van een rijk uitgevoerde renteniersvilla uit het begin van de twintigste eeuw' betreft, inclusief 'de hoge mate van gaafheid van het exterieur'. Ook wordt de 'functionele relatie met het koetshuis en de tuin' benoemd, tezamen met 'de markante ligging in het dorp'.
De grootte van het perceel met ca. 7.000m² draagt bij aan de statige uitstraling, tezamen met de ruime en vrije ligging ten opzichte de openbare straat, alsmede de aanwezigheid van het passende bomenbestand en waterpartijen op het perceel. Vanaf de openbare weg leidt een oprit naar de villa en het naastgelegen voormalig koetshuis en extra tuinberging. Achter de villa, op het royale gazon is een nader in te richten ‘gastenverblijf’ (ca. 54m²) op basis van een tijdelijke vergunning gerealiseerd. Usquert is een gemoedelijk dorp op het Hogeland, even buiten Uithuizen gelegen en heeft als dorp de beschikking over o.a. een treinstation naar de stad-Groningen, basisschool, huisarts en een sportvereniging.
Kelder: via de keuken bereikbare kelder.
Begane grond: hoofdentree met vestibule, grootse centrale hal met statige trap en marmeren vloer, toiletgroep, indrukwekkende kamer-en-suite met rijk gedecoreerde plafonds, glas-in-lood ramen en tuinserre (totaal ca. 80m²), slaapkamer met privé badkamer-en-suite v.v. bad, douche, wastafel en toilet, zijentree met prachtige vloer, woonkeuken met keukeninrichting v.v. klassiek fornuis met oven, schouw, vaatwasser, koelkast en vriezer, zijentree, bijkeuken/wasruimte, tot besluit een prachtige werkkamer aan de voorzijde.
1e Verdieping: via de stijlvolle bordestrap; brede overloop, badkamer v.v. bad, douche, toilet en wastafel, slaapkamer (aan de tuinzijde) met balkon en privé badkamer-en-suite v.v. douche, toilet en wastafel, voorts een slaapkamer aan de voorzijde. Dan een zeer opvallend en tevens royaal gastenverblijf, voorzien van een woon-, slaapkamer, alsmede een 4e badkamer v.v. bad, douche, wastafel en toilet. Aansluitend is er nog een zolder met de de voormalige 'meidenkamer' en authentieke bedstede aanwezig.
2e Verdieping: via vaste trap; royale en beloopbare zolder (extra kamers zijn hier bijv. mogelijk).
CV verwarmd (2x Itho ca. 2015; eigendom); deels v.v. vloerverwarming en gaskachels; deels v.v. dubbel glas, danwel voorzetramen; 18 zonnepanelen.
Een energielabel is niet verplicht bij een Rijksmonument.
Voor de koper is geen SNN-subsidie t.b.v. woningverduurzaming/verbetering meer beschikbaar.
Vanaf 2025 mogelijk beschikbaar: Tot maximaal € 40.000,- subsidie op isolerende maatregelen (regeling 'Nij Begun').
Akte van levering dient te geschieden via Notariaat Huitsing & Poort te Middelstum.